Project Description
Giancarlo Russo
Autorytet kulinarny z zakresu kuchni włoskiej.
Laureat „Hermesa 2016 ” w kategorii Osobowość Gastronomii.
Nominowany w trzech kategoriach do prestiżowej nagrody kulinarnej pt. „Oskar kulinarny”.
Autor książki kulinarnej pt. „Kuchnia włoska bez granic”.
Jedyny oficjalny kucharz Episkopatu, przygotowywał dania dla papieży Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek papieskich do Polski.
Pomysłodawca i organizator 14-stu edycji prestiżowego Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”.
Zdobywca rekordu Guinness’a na największą włoską potrawę z grzybów ( funghi trifolati ).
Wieloletni Prezes Stowarzyszenia Włoskich Kucharzy w Polsce oraz honorowy członek Greckiego Stowarzyszenia Kucharzy.
Przyjechał do Polski 20 lat temu ( w 1998 roku) aby propagować rodzimą kuchnię poprzez prowadzenie szkoleń w pierwszych powstałych włoskich restauracjach w Warszawie. Następnie otworzył własne restauracje : „Giancarlo Ristorante Italiano” oraz „Trattoria Giancarlo” w Warszawie.
Obecnie prowadzi warsztaty i szkolenia w „Studio Kulinarnym Giancarlo” w Warszawie na Ursynowie.
Aktywnie uczestniczy w najważniejszych wydarzeniach kulinarnych w Polsce i za granicą.
Udziela konsultacji przy otwieraniu restauracji i hoteli, tworzy receptury dla gastronomii i przemysłu spożywczego , przeprowadza pokazy kulinarne i szkolenia z zakresu kuchni włoskiej.
Ekspert i doradca kulinarny oraz ambasador znanych włoskich marek w Polsce .
Prowadził cykliczne programy kulinarne pt. ”Buon Appetito” w telewizji Tele 5, „Atleci- kuchnia dietetyczna ” w telewizji Polsat Sport. Jako gość specjalny i juror brał udział w kulinarnym show „Top Chef „ oraz „Top Chef. Gwiazdy od kuchni „ w telewizji Polsat. Okazjonalnie występował w programach „Kawa czy herbata”, „Dzień dobry TVN”, „Biznes z gwarancją” „Europa da się lubić”, „Szansa na sukces”.
Przykładowe tematy współpracy:
- Pokazy kulinarne
- Warsztaty kulinarne dla grup w Studiu Kulinarnym Giancarlo
- Organizacja spotkań biznesowych i okolicznościowych w Studiu Kulinarnym Giancarlo
- Przygotowanie cateringu u klienta
- Prelekcje na temat kuchni włoskiej
Giancarlo Russo