Project Description

Giancarlo Russo

Giancarlo Russo

Autorytet  kulinarny z zakresu kuchni włoskiej.

Laureat „Hermesa 2016 ” w kategorii Osobowość Gastronomii.

Nominowany w trzech kategoriach do prestiżowej nagrody  kulinarnej pt. „Oskar kulinarny”.

Autor  książki kulinarnej pt. „Kuchnia włoska bez granic”.

Jedyny oficjalny kucharz Episkopatu,  przygotowywał dania dla papieży Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek papieskich do Polski.

Pomysłodawca i organizator 14-stu edycji prestiżowego  Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”.

Zdobywca rekordu Guinness’a na największą włoską  potrawę z grzybów ( funghi trifolati ).

Wieloletni  Prezes Stowarzyszenia Włoskich Kucharzy w Polsce oraz honorowy członek Greckiego Stowarzyszenia Kucharzy.

Przyjechał do Polski 20 lat temu ( w 1998 roku) aby propagować rodzimą kuchnię poprzez prowadzenie szkoleń  w pierwszych  powstałych włoskich restauracjach w Warszawie. Następnie otworzył własne restauracje : „Giancarlo Ristorante Italiano” oraz „Trattoria Giancarlo” w Warszawie.

Obecnie prowadzi  warsztaty i szkolenia w  „Studio Kulinarnym Giancarlo” w Warszawie na Ursynowie.

Aktywnie uczestniczy w najważniejszych wydarzeniach kulinarnych w Polsce i za granicą.

Udziela konsultacji przy otwieraniu restauracji i hoteli, tworzy receptury dla gastronomii i przemysłu spożywczego , przeprowadza pokazy kulinarne i szkolenia z zakresu kuchni włoskiej.

Ekspert i doradca kulinarny oraz ambasador znanych włoskich marek w Polsce .

Prowadził  cykliczne programy kulinarne pt.  ”Buon Appetito” w telewizji  Tele 5,  „Atleci- kuchnia dietetyczna ” w telewizji Polsat Sport. Jako gość specjalny i juror  brał  udział w kulinarnym show „Top Chef „ oraz „Top Chef. Gwiazdy od kuchni „ w telewizji Polsat. Okazjonalnie występował w programach „Kawa czy herbata”, „Dzień dobry TVN”, „Biznes z gwarancją” „Europa da się lubić”, „Szansa na sukces”.

Przykładowe tematy współpracy:

  • Pokazy kulinarne
  • Warsztaty kulinarne dla grup w Studiu Kulinarnym Giancarlo
  • Organizacja spotkań biznesowych i okolicznościowych w Studiu Kulinarnym Giancarlo
  • Przygotowanie cateringu u klienta
  • Prelekcje na temat kuchni włoskiej

Giancarlo Russo

Galeria